subota, 1. lipnja 2013.

Crvenkapica

Priča potječe iz narodnog folklora i prenosila se usmeno sve dok je u 19. st. nisu zapisala braća Grimm čineći je jednom od najpozantijih bajki djeci diljem svijeta.  Glavna junakinja je djevojčica koja nosi crvenu kapicu i živi sa majkom u šumi. Baka živi nešto dalje i bolesna je stoga je majka uputila djevojčicu da je posjeti.
Šuma je puna svakojakih opasnosti i majka je upozorila svojku mladu, znatiželjnu i naivnu kćer da se ne zaustavlja nego da krene ravno prema bakinoj kući.Crvenkapica je veselo krenula šumom radosna što će posjetiti baku i noseći joj neke slastice u košarici. No nije bila sama na tom opasnom putu.
Njenu prisutnost zamijetio je i vuk i odlučio je iskoristiti djevojčicu. Zaboravivši majčin savjet djevojčica je stala i popričala sa vukom i rekla mu kuda se uputila. Lukavi vuk ju je potom uvjerio da ubere nešto cvjeća za bolesnu baku dok je on požurio prema bakinoj kući.
Stigavši do kuće vuk je proždrao baku i punoga trbuha i zadovoljan odlučio pripremiti Crvenkapici još jedno iznenađenje. Ispalnirao je kako će je prevariti i pojesti i nju. Obukao je bakinu odjeću i uvukao se u krevet praveći se kako je baka.
Crvenkapica radosno stiže do bakine kuće i dolaskom do bake primjećuje da nešto nije u redu. Postavlja nekoliko pitanja kojima pokušava utvrditi što ne valja, ali prekasno je shvatila. Vuk ju je pojeo. no to nije kraj naše junakinje. U tome trenu u kućici se pojavio lovac koji je ubio vuka i rasporivši mu trbuh uspio spasiti ne samo Crvenkapicu već i baku.
Bajke braće Grimm odlikuju se određenim osobinama koje su ih lansirale u sva naša djetinjstva. One su univerzalne, predstavljaju savršen svijet koji nije lišen zloga i lošega, ali u kojem dobro uvijek pobjeđuje zlo.
Vrsta djela: bajka
Mjesto radnje: šuma, bakina kuća
Likovi: Crvenkapica, vuk, baka i lovac
Bilješka o piscu
Jacob i Wilhelm Grimm poznati su njemački pisci bajki, općenito obrazovani ljudi, lingvisti i oni koje je zanimao folklor i kulturno bogatstvo. Jacob je rođen 1785., a brat Wilhem godinu dana kasnije. Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vrijeme studija bili su aktivni u kritiziranju kralja Ernesta Augusta I., tako da ih je on protjerao sa sveučilišta.
Prvu kolekciju narodnih priča, koje su se do tada prenosile usmenim putem među pukom, objavili su 1812. Tada su sadržavale samo 86 priča i kroz ponovna objavljivanja i reizdanja u narednih 40ak godina taj broj je narastao do preko 200. U takvom izdanju ih poznajemo danas. Među njihove najpoznatije bajke spadaju: Crvenkapica, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnoružica, Snjeguljica, Palčić, Matovilka…

Nema komentara:

Objavi komentar