subota, 1. lipnja 2013.

Oliver Twist

Autor djela: Charles Dickens
Kratak sadržaj djela
Dječak Oliver odrastao je u kući jedne siromašne žene, nakon što mu je kod poroda umrla majka. Nakon nekog vremena odveo ga je općinski pisar Bumble u sirotište. Tu je živio vrlo teškim životom, te je kasnije otišao u London, gdje je susreo dječaka koji ga je odveo k starom Faginu.
Fagin je Olivera učio raznim trikovima. Stari je gospodin greškom shvatio da je Oliver nešto ukrao, te su ga odveli na sud, gdje je bio svjedok koji ga je oslobodio. Olivera su Sikes i Nancy odveli k starom Faginu, te ga iskoristili u krađi srebrenine gdje je bio ranjen. Na povratku ga je Sikes bacio u jarak. Sav iznemogao i iscrpljen otišao je kući.
Nancy se brinula o njemu i zaključila da bi bilo najbolje da ga opet ne uhvate Fagin i Sikes. On se brzo oporavio, upoznao dobru djevojku Rose, a susreo je i starog gospodina Branlowa te mu je ispričao sve što se dogodilo otkako je napustio njegov dom. Branlow je saznao da Oliver ima starijeg polubrata koji se predstavlja pod lažnim imenom Monks. On je došao u London da uništi Olivera uništiti jer nije želio s njim dijeliti nasljedstvo, a pri tome mu je pomogao i Fagin.  Fagin je to ispričao Sikesu koji je odmah ujutro ubio Nancy.
Sikes je želio pobjeći u London, ali ga je policija ipak uhvatila. Nedugo zatim i Fagin je uhvaćen i nakon odluke suda pogubljen. Djevojka Rose je saznala da je Oliver sin njezine pokojne sestre Agres Fleming koja je bila ljubavnica Edvina Leeforda. Njemu je rodila sina, ali je zatim umrla. Rose se udala za sina gospođe Mayle koja im je poklonila kuću,a gospodin Branlow je usvojio Olivera.
Bilješka o piscu
Charles Dickens rođen je 1812. godine, a umro je 1870. godine.  Jedan je od najpoznatijih engleskih pripovjedača realističkog stila.
Bio je drugo od osmero djece. Dok je još bio dijete, otac mu je zbog dugova dospio u londonski dužnički zatvor Marshalsea, pa je u 12. godini prekinuo redovno školovanje i počeo raditi kao pomoćnik u tvornici laštila, a potom i kao odvjetnički pisar i novinski izvjestitelj.
Godina 1836. značajna je u piščevu životu; početkom godine izlazi mu prva knjiga, Bozove skice, u kojoj je sabrao sve književne tekstove što ih je do tada napisao. Iste godine ženi se Catherinom Hogarth, kćerkom svoga prijatelja i novinskoga kolege. Izašao mu je i prvi mjesečni sveščić Posmrtnih spisa Pickwickova kluba, izvanrednog humorističnog romana koji je nastao kada je Dickens pristao napisati tekstove uz crteže karikaturista Seymoura o zgodama i nezgodama jednog sportskog kluba. Ovaj će roman u nastavcima autoru donijeti slavu.
Dickens je slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i osnivač socijalnog romana. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjese romantičnog i sentimentalnog.

Nema komentara:

Objavi komentar