subota, 1. lipnja 2013.

Robinja

Vrsta djela: drama (prva hrvatska svjetovna drama)
Vrijeme radnje: neodređeno (16.-17. stoljeće)
Mjesto radnje: Dubrovnik
Likovi: Robinja, ban Derenčin
Kratak sadržaj
Robinja je kćer hrvatskog bana koji je poginuo, a nju su zarobili Turci. Kad je bila mlada u nju je bio zaljubljen sin bana Derenčina, no od toga je prošlo mnogo godina. Kada je Derenčin saznao da gusari brodom, nakon nekoliko godina vraćaju Robinju, bio je presretan, ali je odlučio prvo ispitati Robinju dok još ne zna tko je on. Kada su se susreli na trgu, Robinja nije prepoznala Derenčina i on ju je krenuo ispitivati. Počela mu je pričati o svom životu. Njen je otac bio hrvatski ban kojeg su na kraju Turci ubili, uvijek je živjela lagodnim životom, odjevali su je u pozlaćene haljine i lijepo tretirali.
Kada su je Turci oteli, sve su joj oduzeli, hodala je bosa, jela je travu i pila vodu, bila je sva izmučena. Derenčin ju je na to pitao je li ikada ikoga voljela, ona mu je priznala da je potajno voljela sina bana Derenčina. Derenčin se jako obradovao.
Na kraju ju je odveo u svoju kuću, naredio sluškinjama da se dobro brinu o njoj i da ju nahrane. Pred samo vjenčanje, Derenčin je priznao Robinji tko je on i ona se strašno razveselila. Na vjenčanje su im došli svi plemići koji su hvalili Derenčina.
Bilješka o piscu
Bio je hrvatski vlastelin koji je uvijek živio lagodnim životom. Rođen je 1458. godine, a umire 1553. godine. Kako je pripadao uglednoj obitelji, običan puk mu nije bio omiljen, često ga je kritizirao u svojim djelima. Ironično, žena mu je bila pučanka. Najpoznatija djela: Nur nijedna na svitu vila i Robinja.

Nema komentara:

Objavi komentar