petak, 31. svibnja 2013.

HAMLET

Vrsta djela: tragedija Williama Shakespearea napisana početkom 17. stoljeća, u njegovom drugom razdoblju stvaralaštva te se sastoji od 5 činova.
Mjesto radnje: Danska, kraljevski dvorac Elsinore.
Kratak sadržaj
Hamlet je kraljevski kraljević koji je ostao bez oca je otac, a njegova se majka već nakon par mjeseci udaje za drugoga. Klaudija, Hamletova strica i brata svog pokojnog muža.
Hamlet zbog toga vrlo pati te ne podržava svoju majku što je tako brzo pošla za strica, ali istovremeno je svjestan da se ne smije žaliti i da mora šutjeti. Po dvorcu se priča da je viđen Duh pa se i sam Hamlet odlazi uvjeriti u to. Hamlet tada doznaje da je njegov otac zapravo ubijen, iako su u cijeloj Danskoj razglasili da ga je u vrtu ugrizla zmija. Zapravo mu je njegov brat Klaudije, ulio tisov sok u uho kad je spavao. Duh ga traži osvetu, a govori mu da i majku prepusti nebu.
Hamlet sve više postaje opsjednut osvetom te ona ponajviše pogađa mladu Ofeliju koja je u njega zaljubljena. Hamlet slučajno ubija Polonija, Ofelijina i Laertova oca. Postao je siguran da je Klaudije ubio njegovo oca, nakon što daje glumcima, koji slučajno dolaze do dvora, da odglume scenu identičnu ubojstvu njegova oca te upozorava svog prijatelja Horacija da pripazi na Klaudijevo ponašanje te se uvjerava u njegovu krivnju.
Pokušava ga poslati u Englesku, ali Hamlet to otkriva i vraća se u Dansku na dan Ofelijinog pogreba koja se ubila. Laert krivi Hamleta za sestrinu i očevu smrt. Želi mu se osvetite pa ga poziva na dvoboj. Laert i Klaudije odluče ga prevariti pa Laert otruje svoj mač.
Laert rani Hamleta, ali u dvoboju su mačevi zamijenjeni. Kraljica u međuvremenu uzima pehar s otrovanim vinom, kako bi nazdravila Hamletu, i pada mrtva. Hamlet u bijesu, bez planiranja, probada kralja. Kralj umire, Laert umire i na kraju umire i Hamlet. Ulazi Fortinbras koji daje počast Hamletu i tragedija završava posmrtnom koračnicom u Hamletovu čast.
Zaključak
Hamlet je jedna od ranijih Shakespearovih tragedija. U djelu Shakespeare iskazuje svoju borbu i vlastitu emocionalnu revoluciju protiv ljudi i svijeta. On nam uz pomoć Hamletovih monologa otkriva pokvarenost u svijetu, ljudsku nepravdu i sve što je tada, a i danas u svijetu bilo vrlo rašireno.
U radnji samog djela zgleda kao da se i sam Shakespeare želi suprostaviti svijetu, dok u zadnjem dijelu tragedije postaje jasno da se pomirio sa situacijom te se više nema snage ni volje boriti. To je jedna od rijetkih tragedija u kojima glavni junak dominira cijelom radnjom i zaokuplja svu autorovu pažnju.
Bilješka o piscu
Rodio se u gradiću Stratford-on-Avon 1564., u isto vrijeme kada je u Rimu umro Michelangelo. Bio je najstarije dijete od osmero djece u svojoj obitelji. Kršten je 26. travnja 1564. pa se smatra da je rođen 23. travnja.
Otac mu je bio ugledan i imućan građanin, trgovac i član Općinskog vijeća. O njegovom dobrom imovinskom statusu govori i podatak da je 1596. mogao platiti da on i njegovo potomstvo upotrebljava obiteljski grb koji prikazuje sokola i koplje te ima francuski natpis: “Non sanz droict” (Ne bez prava).
Shakespeare je pohađao školu u svom rodnom gradu. Do svoje 18 godine, o njemu ne postoje nikakvi pisani podaci. Tek od 1582. postoji dokument koji govori o njegovoj ženidbi s Ann Hathaway, koja je bila čak osam godina starija od njega.
Imao je troje djece, dvije kćeri i sina. Umire 23. travnja 1616. godine u svom rodnom gradu, gdje je i sahranjen.

Nema komentara:

Objavi komentar