srijeda, 5. lipnja 2013.

Ana Karenjina

Naslov: Ana Karenjina
Vrsta djela: paralelni roman
Kratak sadržaj
Ana dolazi u kuću svoga brata Stive Oblomskog ne bi li pokušala spasiti njegov brak. Stivina žena Doli saznala je da ju muž vara.
Ana je dobra majka, lijepa i šarmantna žena.U braku je s Aleksejem Aleksandrovičem Karenjinom, hladnim i uglađenim čovjekom, kojem je jedino stalo do njegovog ugleda. Njihov brak je pun razumijevanja, ali nema ljubavi. Aninu strastvenost guši njegova suzdržanost.
Kiti, mlađa Dolina sestra, dolazi na ples očekujući pažnju grofa Vronskog i zaruke. No, ples je bio veliko razočaranje za Kiti. Ostala je razočarana jer je Vronski plesao s Anom i bilo je jasno da mu se Ana sviđa.
Kad je Ana uvidjela zaljubljenost u očima Vronskog, žurno napušta ples prije večere i drugog dana otputuje iz Moskve. Vronski je slijedi istim vlakom. U Ani je probuđena strast i ona se neće moći suzdržati otkrivši ponovo u sebi ženu i strast za životom. U početku se veza odobrava, ali kad to postane ozbiljno ljudi ih počnu osuđivati.
Karenjin moli Anu da prikrije vezu s Vronskim zbog skandala koji bi naštetio njegovom ugledu. Ana ostaje u drugom stanju i to saopćava Vronskom. Ana razdirana moralnim dilemama rađa, te u bunilu moli muža za oprost. Karenjin prihvaća dijete kao svoje. Vronski se pokušava ustrijeliti, a Ana zbog toga napušta muža i odlazi s Vronskim živjeti u Italiju.
Muž joj ne dopušta uzeti sina sa sobom, kojeg sam osobito ne voli, ali to čini iz inata i pakosti. Na kraju se povlače na seosko imanje gdje vode ekstravagantan život. Međutim, njihov odnos postaje sve mračniji, osuđuju jedno drugoga zbog propuštenih prilika. Vronski zlovoljan i nezadovoljan činjenicom da njegov sin nosi ime Karenjin, traži od Ane da se službeno razvede.
Karenjin ne pristaje na razvod. Ana čezne za sinom, ne može dobiti razvod, izopćena je iz društva u kojem je navikla biti. Zbog toga postaje razdražljiva i ljubomorna osjećajući njegovo nezadovoljstvo. Kažnjava Vronskog zbog odvojenosti od svega na što je navikla.
Vođena teškim psihološkim stanjem i razočarana, baca se pod vlak. Vronski, užasnut tragičnim krajem svoje ljubavi, prijavljuje se u srpsko-turski rat.
Vrijeme radnje: sedamdesete godine 19. stoljeća
Glavni likovi: Ana Karenjina, Vronski
Autor: Lav Nikolajevič Tolstoj
Bilješka o piscu
Lav Nikolajevič Tolstoj rođen je u mjestu Jasna Poljana, u pokrajini Tula 9. rujna 1828. godine, kao četvrto od petero djece u plemićkoj obitelji. Bio je ruski grof, književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca.
Njegova obitelj bila je plemićkog porijekla, a titulu grofa njegovim precima dodijelio je Petar Veliki, u 18. stoljeću. Njegov život bio je obilježen brojnim ljubavnim vezama. Kao mladić, često se zaljubljivao i mijenjao žene.
Tolstojevi roditelji umrli su dok je još bio dijete, zbog čega su se za njega već odmalena morali brinuti njegovi rođaci. Upravo ga taj gubitak roditelja potiče na razmišljanje o životu, smrti i sreći. Osim kao velikog književnika, pamti ga se i kao velikog zagovornika mira i nenasilja.
Njegova najpoznatija djela bila su Rat i mir, Gospodar i sluga, te njegovo najpoznatije djelo Ana Karenjina. Preminuo je 7. studenog 1910., u mjestu Astapovo, zbog upale pluća.

Nema komentara:

Objavi komentar