subota, 1. lipnja 2013.

Petar Pan

Kratak sadržaj
Jedne večeri u kući gospođe i gospodina Darling dogodilo se čudo. U sobu djece Wendi, Mihala i Johana došao je maleni dječak Petar Pan. Zamolio je Wendy da pođe s njim. Ona je probudila svoju braću i rekla im da idu s njome u Snokraj. Oni su pristali.
Kad su se spremili na put, Petar Pan ih je prije polaska začarao da mogu letjeti. Zaboravio im je pokazati kako se zaustavlja. Kad su došli do tamo, vidjeli su mnogo vila, a vila koja ih je pratila zvala se Zvončica.
Došavši natrag kući, Wendy se sjetila svojih roditelja. Zamolila je Petra Pana za čaroliju koja bi ih vratila u svoju zemlju kod roditelja. Petar ne pristaje na čaroliju, ali vila Zvončica nije voljela Wendy, te joj je ona dala čaroliju. Tako se Wendy vratila sa svojom braćom kući roditeljima.
Wendy je odrasla, udala se i imala kćer koja se zvala Jana. Petar Pan je dolazio svake godine u doba proljetnog čišćenja i odvodio njihove kćeri u Snokraj. One su mu bile majke i pričale priče o njemu samome. Petar Pan je tako ostao dječak koji nikada nije odrastao.
Autor: James Matthew Barrie
Bilješka o autoru
James Matthew Barrie je rođen 9. svibnja 1860. godine kao deveto dijete u velikoj radničkoj obitelji.
U svojoj je sedmoj godini nesretnim slučajem izgubio brata, majčinog ljubimca, što je imalo veliki utjecaj na njega. Djetinjstvo obilježeno gubitkom brata ostavilo je duboki trag na njegovu osobnost, iz čega je i nastao njegov lik Petra Pana.
Umro je u Londonu, 19. lipnja 1937. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar