ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Proces

Naslov djela: Proces
Kratak sadržaj
Jednog jutra Jozefa K-a, posjetila su dvojica neznanaca i priopćila mu da je uhićen, no nisu mu htjeli reći zašto. Bilo mu je dozvoljeno da i dalje dolazi na posao i naizgled se u njegovu životu ništa nije promijenilo. Uskoro su ga obavjestili  da je u nedjelju saslušanje.
Uputio se na adresu i pronašao kuću koja se ni po čemu nije razlikovala od ostalih. Tražio je Istražnu komisiju pod izgovorom da traži stanovitog stolara Lanza, a tek ga je na posljednjem katu neka pralja uputila do jedne sobe. Tamo se našao u dvorani nalik sudnici, gdje mu je sudac prigovorio da kasni cijeli sat, no da će ga ipak poslušati. K. se branio, a pubilka je na njegovo izlaganje reagirala čas odobravanjem i smijehom, a čas je šutjela. I tako, odlazeći iz sudnice, K. Je shvatio da je sam sebi oduzeo povlasticu da bude saslušan.
Iduće se nedjelje K. ponovno uputio na sud, nepozvan, gdje mu je ona ista žena povjerila detalje o njegovu slučaju. Tada je došao i student koji je odveo ženu k sucu, a kasnije je došao i i sudski poslužitelj koji je proveo K.-a sudom. Od atmosfere suda Jozefa K.-a spopada mučnina, od koje se oporavlja tek kad napusti zgradu. Jozef K. sve je češće nailazio na neobjašnjive detalje i znakove koji su upućivali na ozbiljnost stanja u kojem se nalazi.
Jedan ga dan posjetio stric i rekao mu da bi njegov položaj mogao naštetiti čitavoj obitelji. K. se začudio kad je shvatio da je odvjetnik već upoznat s njegovim slučajem. O starom odvjetniku brine djevojka Leni s kojom K. već pri prvom susretu upada u čudnu ljubavnu vezu. K. sve teže obavlja svakodnevne obveze, a usto su i svi njegovi partneri upoznati s procesom. Taj je sud bio uvjeren u krivicu optuženog i nije priznavao nikakve dokaze.
Jedan slikar ponudio je K.-u svoje jamstvo kao pomoć u slučaju. Zbunjen slikarevim objašnjenjima, K. kupuje nekoliko njegovih slika i odlazi ne dogovorivši konkretni oblik njegove pomoći. Nakon otkaza odvjetnika K. je počeo osjećati da njegov slučaj postaje sve kompliciraniji te da mu prijeti otkaz na poslu.
Uoči K.-ova 31. rođendana u njegov stan dolaze dva gospodina u crnim kaputima. K. je također u crnom odijelu sjedio kraj vrata kao da ih očekuje. Bez otpora im je dopustio da ga odvedu do malog kamenoloma izvan grada. Položišli su ga na kamen i jedan od gospode zarinuo mu je dugačak nož u srce. ”Kao pseto!” bile su mu zadnje riječi.
Glavni lik: Jozef K.
Autor: Franz Kafka
Bilješka o piscu
Franz Kafka rođen je u Pragu, 3. srpnja 1883. godine.
Potječe iz imućne židovske obitelji u kojoj je dominirao njegov tiranski otac. Polazio je njemačke škole. Studirao je pravo i neko vrijeme radio kao činovnik.
Naučio je i hebrejski. 1917. godine, zbog mukotrpnog rada, u Beču je dobio tuberkulozu, od koje je i umro 1924. Pokopan je u Pragu, na židovskom groblju.

Nema komentara:

Objavi komentar