srijeda, 5. lipnja 2013.

Tena

Vrsta djela: pripovjetka
Vrijeme radnje: 19. st.
Mjesto radnje: Slavonija
Kratak sadržaj
Tena je sa šesnaest godina bila  vrlo vitka i mršava, a mati joj je bila boležljiva i nadala se da će svoju kći udati pa da može u miru umrijeti. Tenin otac je bio veliki neradnik i jedino je bio svinjar dok se zadruga nije raspala.
Čim je Tena navršila 18 godina, majka ju udala za Jozu Matijevića. Mati ubrzo umre, a lijepa Tena koja se u međuvremenu proljepšala napusti Jozu radi vodnika Jaroslava koji uskoro odlazi u boj pa se tužna okrene Leonu, zastupniku jedne pariške tvrtke. Isprva ga je izbjegavala, ali se kasnije zaljubila u sjaj i bogatstvo njegova doma.
Sviđao joj se i Đorđe pa kad se Leon morao vratiti u Podravinu uzme za ljubavnika njega pošto je nije imao tko uzdržavati, a Jozu uzme da je brani. Maruška je bila bijesna jer je njezin Đorđe odlazio Teni pa joj pokloni haljinu koju je nosila žena koja je imala kozice. To je Tenu poružnilo.
Jozo se okrenuo Ivki, a Đorđe svojoj Maruški i sinu kojeg mu je Maruška rodila, a kojem on nije bio otac. Jaroslav se vratio iz rata (bez ruke) i kupio kuću i zemljište što je Tenin otac zapio i zadužio, oženio se Tenom i podigli novu kuću.
Tako Jaroslav pobija Teninu tezu da ona ne pripada samo jednom muškom, već svima.
Likovi: Tena (Terezija), Jerko Pavletić, Beranek, Leon Jungman, Đorđe, Maruška, Joza Matijević, Ivka
Autor: Josip Kozarac
Bilješka o piscu
Josip Kozarac je jedan od najznačajnijih pisaca hrvatskog realizma. Rođen je 1858. g. u Vinkovcima, gdje je i umro 1906. godine.
Iako je po zanimanju bio inženjer šumarstva, već je s 18 godina počeo objavljivati književna djela. Najvrjedniji je njegov doprinos u proznom pripovjedanju pa je tako u novelama zorno prikazao događaje iz života ljudi Slavonije (Biser Kata,1887.; Proletarci,1888.; Dona Ines,1895.; Tena,1894.).
Ekonomske i socijalne probleme svog zavičaja obradio je u romanu “Mrtvi kapitali”(1889), a kritiku sistema i društva iznio je kroz roman “Među svjetlom i tminom (1891).
Napisao je i nekoliko komedija (Turci u Karlovcu, Tuna Bunjavilo, Tartufov unuk), te niz kniževnih crtica i pjesama.

Nema komentara:

Objavi komentar