ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Put u središte zemlje

Vrsta djela: roman
Vrijeme radnje: 1863. godina
Mjesto radnje: Hamburg, Island
Likovi: Otto Lidenbrock, dječak Axel, vodič Hans i Marta
Kratak sadržaj
Pripovjedač i glavni lik ove knjige je dječak Axel. Njegov stric Otto Lidenbrock je predavač mineralogije i kolekcionar starih knjiga. Tako je jednoga dana došao kući i pokazao svome nečaku staru knjigu koju je kupio. Bila je to islandska knjiga stara 700 godina, dok su ju listali iz nje je ispalo jedno pismo. Kada su ga dešifrirali saznali su da je u pismu detaljno opisan put u središe zemlje i to preko vulkana Snaefellsa. Najbolje vrijeme za krenuti na taj put je krajem lipnja. S obzirom da je bio već kraj svibnja nečak i stric su trebali krenuti odmah.
Tako su se uputili u pustolovinu preko Korsora, Kopenhagena, sve do Reykjavika. Na Islandu su saznali kako je autor knjiga bio heretik te da su sva njegova djela spaljena. Njih dvojica nikome nisu otkrili točan razlog svog putovanja, već su se samo uputili na vulkan. Put je bio dug i naporan, a s njima je išao i vodić Hans Bjelke.
Ušavši u krater, uočili su inicijale autora knjige i krenuli putem kojeg je on opisao. nakon nekolio danas hoda axel se izgubio, a našli su ga tek četiri dana poslije polumrtvog.
Putujući dalje našli su se u spilji uz podzemno more, sagradili su splav koji su krenuli dalje, a hranili su se ribama koje su ulovili. Naišli su na stijenu koju su morali minirati kako bi prošli dalje. Nakon toga su upali u jedan procjep koji se konstantno punio vodom i dizao ih na površinu.
Kada su napokon izašli na površinu, nisu znali gdje se nalaze sve dok im jedan dječak nije rekao da su u južnoj Italiji. Vijest o putu u središe zemlje se proširilo svijetom, a Alex i njegov stric su postali jako popularni.
Bilješka o piscu
Jules Verne (8. 2. 1828. – 24. 3. 1905.) francuski je pisac romana za djecu i odrasle, pionir znanstvene fantastike. U mladosti ga je privlačilo kazalište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila znanstvena otkrića, daleke zemlje, smione plovidbe, istraživački podvizi.
Znanstveno-fantastičnim romanom Pet tjedana u balonu stvorio je novu vrstu proze i osvojio milijunemladih čitatelja. Uskoro je napisao roman Pustolovine kapetana Hatersa, čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom Putovanje u središte Zemlje. Preveden je na sve europske jezike.
Svoje je junake Verne ispalio na Mjesec, pustio da plove pod morem u podmornici i natjerao da put oko svijeta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vrijeme bio fantastičan pothvat. Najzanimljivije je bilo to da je Jules Verne sam bio uvjeren da će se prije ili kasnije njegova maštanja ostvariti. Njegovi likovi – kapetan Nemo i Phileas Fogg poznati su djeci širom svijeta, i danas se pojavljuju u djelima drugih autora.

Nema komentara:

Objavi komentar