ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Grof Monte Cristo

Vrsta djela: roman
Vrijeme radnje: početak 19. stoljeća
Mjesto radnje: Francuska, otok Monte Cristo, tamnica, luka,
Likovi: Dantes, Dangles, Mercedes, Mondego, tužitelj de Villefort…
Kratak sadržaj
Radnja započinje u luci Notre Dame de la Garde u Marseillu, gdje mnoštvo ljudi s nestrpljenjem očekuje pristanak broda Faraona.  Među mnoštvom nalazi se i Mercedes, zanosna mlada djevojka, koja očekuje povratak svog zaručnika Edmonda Dantesa. Vidjevši da su koplja na brodu napola spuštena, Mercedes je znala da se nešto loše dogodilo. Dantes više nije bio časnik, već kapetan, naime kapetan Lecrelo je preminuo i Dantes je preuzeo njegovu ulogu. Dantesov suparnik Dangles bio je ljubomoran pa je Morellu, vlasniku broda, odao da je brod pristao na Elbi, a to znaći da je pokojni kapetan imao sastanak s Napoleonom. Dantes priznaje da su tamo pristali i ne razumijeći se u politiku daje pismo koje mu je njegov kapetan dao na samrti. Nije znao da će mu to pismo promijeniti život. Iste večeri Dangles priše pismo tužitelju kojem objašnjava kako je Dantes bonapartist.Ubrzo Dante biva uhapšen od odvjetnika de Villeforta, koji saznaje da je pismo bilo namijenjeno njegovom ocu Noirtieru.
Dantesa osuđuju i stavljaju u zatvor. On provodi deset godina na robiji, ne znajući zašto je zatvoren. U zatvoru upoznaje svećenika Fariu koji je zabunom iskopao tunel do njegove tamnice. Faria mu sve objašnjava i umire. Dantes sakriva njegovo tjelo, a u vreću zaveže sebe. Njegovo je tijelo bačeno u more, a Dantesa spašavaju talijanski krijumčari. Nakon spašavanja, Dantes saznaje kako mu je otac umro od gladi i to u njemu pobuđuje želju za osvetom. Odlazi na otok Monte Cristo i tamo nalazi blago staro više od 3 stoljeća.
Upoznaje krčmara Caderoussea i moli ga da mu sazna sve o njegovim protivnicima. Fernando Mondego je postao general i vjenčao je njegovu bivšu zaručnicu Mercedes, Villefort je postao državni odvjetnik, dok je Dangles najpoznatiji bankar u Parizu.
Dantes odlazi u Marseille i tamo spašava starog prijatelja Morrela od bankrota. Nakon toga odlazi u Rim gdje se počeo predstavljati kao grof Monte Cristo. Njegov plan osvete se obistinio, prvo odlazi do Mercedes koja ga prepoznaje ali nikome ništa ne govori. Danglesu se osveti tako da je kupio od njega španjolske obveznice i poslao lažnu vijest iz Španjolske i on prodaje sve obveznice. Na kraju Dangles završava u ludnici.
Mondegu je razotkrio javnosti tako da je objavio dokumente na kojima se vidi kako je on pomagao Turcima, na kraju dogovore dvoboj u kojem Monte Cristo pobjeđuje ali ne ubije Mondegu nego za njega zatraži doživotnu tamnicu.
Bilješka o piscu
Alexandre Dumas je francuski romanopisac i dramaturg koji je u životu napisao više od 300 djela. Rođen je 1802. godine, a umro 1870. Njegov je otac bio poznat general u Napoleonovoj vojci, koji je umro kad je Alexanderu bilo četiri godine.
Najpoznatija djela: trilogija Tri mušketiraDvadeset godina kasnijeVicomte de BragelonneKraljica MargotGospođa de Montsoreau

Nema komentara:

Objavi komentar