ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Kabanica

Naslov djela: Kabanica
Vrsta djela: pripovijetka
Kratak sadržaj
Glavni lik Akakije Akakijevič Bašmačkin bio je otuđen i usamljen, neprihvaćen u društvu i u svojoj radnjoj sredini. Upravo kakvo mu je ima, takav mu je i život: dosadan i besmislen. Nikad nije bio prihvaćen na poslu, posao mu je bio dosadan. Njegov je posao prepisivanje raznih dokumenata, no iako ga na poslu ne poštuju, on taj posao voli.
U životu nikad nije imao sreće, sve dok mu nisu sašili novu kabanicu. Ne samo da mu ta kabanica čini život boljim, već mu je i promjenila odnos na poslu. Počeli su ga prihvaćati. Krađom njegove kabanice, predstavlja Akakijevu psihičku smrt. Njegov život više nema smisla i odlazi policijskom načelniku prijaviti krađu, no oni ga samo ismiju, i on prehladivši se, umire.
Autor: Nikolaj Vasiljevič Gogolj
Bilješka o autoru
Nikolaj Vasiljevič Gogolj rođen je 13. ožujka 2809 godine. Bio je ruski pisac ukrajinskog podrijetla.
U Petrogradu je radio kao činovnik, a predavao je povijest na Sveučilištu. Radio je i kao odgajatelj. Putovao je diljem svijeta: bio je u Italiji, Njemačkoj, pa i Francuskoj.
Bio je najpoznatiji po objavljivanju pripovijedaka, no pisao je i romane inovele. Umro je u Moskvi, 4. ožujka 1852. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar