ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Stranac

Stranac je moderni roman lika, čija se radnja odvija u Alžiru. Glavni likovi romana su Mersault, Marija, Raymond, Salaman, Parez, celeste, Emanuel.
Kratak sadržaj
Mali namještnik Mersault, mladić s banalnim životom bezbroja malih, beznačajnih ljudi.  Umrla mu je majka. On mirno i ravnodušno kojom putuje na pokop majke. U njegovu životu nema potresa. Imati prijatelja, djevojku, izlaziti s njima, ljubiti je tookvir njegova života.
Jedan događaj odjednom unosi promjenu u taj život. Na izlet u okolicu grada Alžira s prijateljem i djevojkama, dolazi do sukoba sa koji je za Mersaulta bio presudan. Njegov prijatelj Raymond i on potukli su se sa dvojicom Arapina. Raymonda je Arapin ranio nožem. Mersault pištoljem ubija tog Arapina.
On završi u zatvoru i ne može dati nikakvo objašnjenje za svoj postupak. Isto tako ne može pronaći nijedan razlog pokajanja i ne želi se spasiti. Osuđen je na smrt i to prima potpuno ravnodušno i uvjeren da nema vrijednosti zbog kojih bi trebalo nešto poduzeti. Mersault ide miran u smrt uvjeren da ona nije ni u čemu gora od života, ni besmislenija, uvjeren da je ona apsolutni kraj.
Vrsta djela: moderni roman lika
Mjesto radnje: Alžir
Likovi: Mersault, Marija, Raymond, Salaman, Parez, celeste, Emanuel
Autor: Albert Camus
Bilješka o piscu
Albert Camus (1913. – 1960.), francuski je romanopisac, dramatičar i esejist. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1957. godine.
Za Drugoga je svjetskoga rata sudjelovao u Pokretu otpora.  1945. g. postaje glavni urednik lista Le Combat, a od 1947. se posvećuje isključivo književnosti.
Čitav se Camusov opus temelji na ideji apsurdnosti ljudske sudbine. Apsurdnosti svijeta, Camus suprostavlja stvaralački akt koji tu apsurdnost poriče (“stvarati znači dvaput živjeti”). Ističe poguban utjecaj grada na modernu civilizaciju koja je izgubila dodir s prirodom.
Poginuo je u automobilskoj nesreći.

Nema komentara:

Objavi komentar