srijeda, 5. lipnja 2013.

Začuđeni svatovi

Književni rod: epika
Književna vrsta: roman
Mjesto radnje: Istra, gradić Lučica
Vrijeme radnje: druga polovica 19. stoljeća, a vremenski okvir obuhvaća nešto više od godine dana, radnja počinje brodolomom pred Božić, a završava za 14 mjeseci, u veljači
Kratak sadržaj
Za vrijeme nevremena Mato Bartolić i njegova posada doživjeli su brodolom blizu Lučice. Mještani, a posebno Antonio spasili su cijelu posadu osim jednog dječaka.
Mate se oporavlja u kući skromne obitelji Šabarić koju čine otac Antun, majka Jela te Marija i Marko. Nakon nekoliko mjeseci Mate se je u potpunosti oporavio. Dok ga je njegovala, Marija se zaljubila u Matu, ali i on u nju.
U Mariju je bio zaljubljen i Antonio, nahod, kojeg su Šabarićevi uzeli u zaštitu. Osjeća se napetost i ljubomora Antonija prema Mati.
Ponad Lučice u velikoj bijeloj kući živi imućnija obitelj Saletti. Marija se svidjela i sinu staroga Salettija te je on pokušava pridobiti silom. Uz vječitu zaštitu Antonija Marija uspijeva izbjeći opasnost, ali opasnost prijeti Antoniju.
Alfredo plaća svojim slugama Lovri i Luki da ga ubiju, ali im to ne uspijeva. Kada pokušaju napastovati Mariju, Antonio i njegov prijatelj Joso uzimaju im puške i nanose sramotu.
Marijin brat Marko koji se školuje u Beču potajno je zaljubljen u Elviru, sestru Alfreda Salettija. Njih dvoje tajno se sastaju u Elvirinom vrtu, a Antonio im čuva stražu. Jedne večeri za vrijeme sastanka dvoje zaljubljenih, Alfredo napada Antonija i smrtno ga ranjava.
Pobjegavši iz grada, Antonio nalazi utočište kod Josinog oca Martina. On mu otkriva istinu da nije nahod već sin Salettija i Martinove pokojne žene Marice. Žandari su uhitili Matu i Marka te tragaju za Antonijom koji se sam predao.
Ustanovivši nedužnost Marka i Mate puštaju ih na slobodu, a Antonio odlazi u zatvor na samo četiri mjeseca.
Ubrzo je stigao i dan Marijina vjenčanja. Cijelo mjesto je bilo na svadbi, a iz Beča je došao i Marijin brat Marko. Nakon svadbe, kasno unoć, Antonio se sastaje s Elvirom da bi je izvijestio o Marku. Otkrivši kako njegova kćer priča s nahodom, stari Saletti ispali metak koji pogađa Antonija u ruku. Antonio se uspijeva obraniti i ubije Salettija nožem.
Nedugo zatim otkriven je smrznuti Antonio.
Autor: Eugen Kumičić
Bilješka o piscu
Eugen Kumičić (1850. – 1904.). Kumičić je u svoje doba uz Augusta Šenou bio najčitaniji hrvatski književnik. Pisao je u doba realizma.
Rodio se u Istri, gradiću Brseču. Pohađao je gimnaziju u Rijeci, a zatim studirao povijest i zemljopis u Beču. Kraće vrijeme radio je kao profesor, a veći dio života proveo je kao profesionalni književnik.
U 29. godini napisao je pripovijetku Slučaj, a nakon toga napisao je brojna djela, uglavnom pripovijetke i romane.

Nema komentara:

Objavi komentar