ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Gumi-gumi

Vrsta djela: roman
Vrijeme radnje: kraj proljeća i početak ljeta
Mjesto radnje: bolnica, Marinin stan u Španskom i parklić iza zgrade
Likovi: Marina, mama, tata, Marinin brat Darko i Nikola
Kratak sadržaj
Glavna junakinja romana je Marina, jedanaestogodišnja djevojčica koja boluje u leukemije. Radnja počinje kada Marinin tata dolazi po nju u bolnicu gdje je provela mjesece, primajući mučne kemoterapije i lijekove. Marina teško doživljava odlazak iz bolnice, jer se već nekako navikla na bolnički život, a tu je našla i prijatelje.
Doma je dočekuje razgaljena majka koja se prema njoj ponaša odviše ljubazno i pažljivo, te dvije godine stariji brat Darko koji niti ne izlazi iz sobe kako bi je pozdravio. Roditelji su skinuli sve postere u Marininoj sobi dok je nije bilo i obojali je u bijelo, što Marinu jako ljuti.
Ipak joj najteže pada gubitak kose, zbog kojeg Marina ne želi u školu, ne želi izaći iz kuće i ne želi da je itko vidi. kod kuće čita novine, tražeći osmrtnice svojih prijatelja iz bolnice, i nailazi jednog dana na osmrtnicu dječaka Joška s kojim je dijelila sobu. Najviše se međutim boji neće li naći Nikijevu osmrtnicu, dječaka koji joj se svidio.
Provodi dane u svojoj sobi čeznutljivo gledajući djecu ispod prozora kako igraju gumi-gumi. Marina se osjeća izdano od svoje obitelji kada jednog dana dolazi majčina prijateljica sa svojom obitelji u posjetu te su svi uzbuđeni oko Marine, mala djevojčica Bojana želi vidjeti ćelavu Marinu, što ju jako pogađa. Nakon toga tata i Darko pojavljuju seobrijane glave kako bi razveselili bolesnu djevojčicu, a majka ju šalje u dućan da ju ponuka da izađe van.
Vraćajući se kući Marina susreće Ivanu i Sanju koje su igrale gumi-gumi i počinje se družiti s njima. U susjedstvo se uskoro doselio i novidječak, Nikola – Marinin Niki, prijatelj iz bolnice, s kojim će se igrati cijelo ljeto te joj se prvi puta od kako je došla kući čini da će možda sve biti u redu.
Bilješka o piscu
Zoran Pongrašić rođen 1961. godine u Zagrebu. Okušava se u mnogim književnim formama i oblicima, pa tako piše priče, romane, radidramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i prozu za govorne automate, slikovnice, songove i džinglove, parole, novogodišnje čestitke, razglednice sljetovanja i ponekad pisma. Preveden je na engleski, francuski i portugalski jezik, te prilagođen na srpski. Najpoznatija su mu djela zbirka priča Razgovori s bratom, romani Mama je kriva za sve i Gumi-gumi. Zoran Pongrašić jedna je od osnivača rock skupine Kost i koža. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatskog društva pisaca te Umjetničke organizacije Autorska kuća.

Nema komentara:

Objavi komentar