ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Smrt Smail-age Čengića

Vrijeme radnje: 16. stoljeće
Mjesto radnje: Hercegovina
Likovi: Smail-aga Čengić, Novica, Durak, Hasan, Mujo, Mer, Jašar, Bank, Saruk
Kratak sadržaj:
Agovanje
Smail-aga Čengić, turski ratnik imao je puno robova, Crnogoraca. Ubijanje nevinih i bespomoćnih bilo mu je zabavno pa je jednog dana odlučio ubiti skupinu mladića. Starac Durak molio ga je da ih poštedi, što je aga odbio. Ubio je mladiće, a starcu je odredio smrt vješanjem naočigled Durakova sina Novice, aginog vojnika. Gledajući tijela ubijenih, Smail-aga se divio svojoj moći, ali istodobno ga je mučilo to što su mladići pred njim poginuli bez straha.
Noćnik
Vidjevši kakva mu je sudbina zadesila oca i vidjevši pravu aginu narav, Novica se odlučio pridružiti svojim dotadašnjim neprijateljima u borbi protiv Smail-age jer je želio osvetiti oca.
Četa
Skupila mala četa u Cetinju. To su bili oni kojima je bilo dosta aginih zlodjela pa su  odlučili sukobiti se s agom. Stari svećenik ih je blagoslovio i upozorio da je njihov pohod velika i sveta stvar jer brane svoju rodnu grudi i svoj narod.
Harač
Zli aga odlučio je kupiti od naroda harač tj. porez. Sa svojim podanicima utaborio se na Gackom polju. One ljude koji nisu mogli platiti porez odvodio je kao zarobljenike. Jednog dana aga je za vrijeme jedne igre svom  vojniku slučajno izbio oko, što je izazvalo podsmjehivanja među narodom. Budući da je zbog toga aga bio ljut odlučio se opustiti uz večeru i znenada je hrabra četa napala Turke. Zatečeni Turci nisu pružili jak otpor. Hajduk  Mirko puškom je ubio zlog Smail-agu Čengića. Novica je dočekao osvetu, ali i sam je poginuo od ruke turčina Hasana.
Kob
Smail-aga Čengić dočekao je svoju sudbinu. Godinama je nanosio zlo drugima, a sada je zlo došlo njemu. Svu njegovu sjajnu opremu uzeo je plahi Turčin koji je nije vrijedan i oprema više ne blista na njemu kao što je blistala na velikom ratniku, ali zlom čovjeku, Smail-agi Čengiću.
Autor: Ivan Mažuranić
Bilješka o piscu
Ivan Mažuranić se rodio 1814 god. u Novom Vinodolskom.
Bio je istaknuti hrvatski političar, a 1873.g izabran je za hrvatskog bana. Bio je prvi hrvatski ban pučanin i upravljao je Hrvatskom 7 godina. Umro je 1890.g
Ivan Mažuranić je napisao spjev Nenadović Rado, ljubavnu pjesmu Javor i tamnjanika i programsku pjesmu Vjekovi Ilirije. Također je dopunio Osmana Ivana Gundulića XIV. i XV. pjevanjem.
Najznačajnije Mažuranićevo djelo je Smrt Smail-age Čengića. Ono predstavlja najviši domet Mažuranićevog pjesničkog stvaranja i ujedno jedno od najboljih djela naše književnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar