subota, 1. lipnja 2013.

Evgenije Onjegin

rsta djela: roman u stihovima
Vrijeme radnje: oko 19. stoljeća
Mjesto radnje: Rusija
Likovi: Evgenije Onjegin, Lenski, Olga, Tatjana, pripovjedač
Kratak sadržaj
Roman počinje opisom dječaka Evgenija Onjegina. On je već kao malen bio zapažen, volio je učiti, znao je pričati nekoliko jezika. Držao je do sebe, lijepo se oblačio i svi su ga voljeli. Djelo je napisano tako da pripovjedač opisuje Evgenija kao prijatelja, neki smatraju čak da je Puškin samog sebe opisivao.
Prvi dio romana opisuje jedan ples na kojeg je Onjegin otišao. Opisuje se i djevojka Elvira koja mu se sviđala, posebno njene noge, no on na kraju odbacuje sve, odustaje od žena i od knjiga i predaje se ljenčarenju.
Uskoro mu umire otac, a sa njim na naplatu dolaze i njegovi dugovi. Onjegin je dugove vratio i nadao se kako će njegov stric ubrzo umrjeti kako bi od njega naslijedio novac i financijski se oporavio. Došavši na stričevo imanje, Onjegin shvaća da mu je stric već umro i kako seoski život nije za njega. Pripovjedač se nadovezuje na to kazavši kako bi on jako volio živjeti na selu.
U drugom poglavlju čitatelji se upoznaju sa Lenskim, mladićem koji je bio obrazovan, načitan i koji je volio jednu djevojku Olgu. Ostale djevojke ga nisu zanimale, samo je htio upoznati Onjegina. Onjegin je u to vrijeme imao raskalašene zabave na svome dvoru. Olga je imala sestru Tatjanu koja se zaljubilja u Onjegina i počela mu pisati pisma u kojima izjavljuje ljubav, no Onjegin ju odbija.
Na proslavi Tatjaninog imendana, Onjegin se odluči prkositi počne koketirati sa Olgom pred svima. to je razljutilo Lenskog, te ga ovaj izaziva na dvoboj. U dvoboju Onjegin ubija Lenskog i odlazi na putovanje. Onjegin je putovao tako više od godinu dana, kada je stigao u Sankt Petersburg. Tamo ponovno vidio Tatjanu, koja je sada već bila udata za jednog generala. Onjegin pokušava ponovno koketirati s njom, no ona ga odbija. Onjegin odlazi na daljnja putovanja.
Bilješka o piscu
Aleksandar Sergejevič Puškin bio je ruski pjesnik. Rođen je 6. lipnja 1799. godine u Moskvi. Također se smatra da je bio ponajbolji pjesnik i otac moderne ruske književnosti. U ranom djetinjstvu prepušten je odgoju kmeta Nikite Kozlova i kmetice Arine R. Jakovljeve.
Kretao se u društu mnogih intelektualaca, zbog kojih je njegovo stvaralaštvo još jače. Pisao je i svoje, tzv. male tragedije: Škrti vitezMozart i SalieriPir za vrijeme kuge. Umro je 29. siječnja 1837. godine, od posljedica ranjavanja.

Nema komentara:

Objavi komentar