ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Judita

Naslov djela: Judita
Vrsta djela: Judita je književno djelo u prozi koje se sastoji se od šest pjevanja.
Kratak sadržaj
Judita je biblijska priča i govori o Juditi, spasiteljici Jeruzalema. Radnja se odvija za vrijeme vladanja asirskog kralja Nabukodonozora. On je poslao ubilačke čete pod Holofernovim vodstvom da unište svakog tko se suprostavi njegovom vladanju i njegovim namjerama.
Holoferno dođe do Betulije. Tada je rečeno da Božja odabranica iz Izraelovog naroda treba spriječiti uništenje svog naroda, pa je Judita sa svojom sluškinjom Akrom otišla u Holofernov logor. Kako je bila vrlo lijepa, Holoferno se zaljubio u nju. Počeli su se sve više viđati, i polako se zaljubljivali jedno u drugo. No, Judita je znala da ga mora ubiti i spasiti svoj narod.
Jednog jutra, netom što su zajedno proveli noć, Judita je dobila priliku da ga ubije. Holoferno se samo pravio da spava, a ona mu je odrubila glavu. Brzo ju je sakrila, i pobjegla prije no što su stražari shvatili što je napravila. Spasila je svoj narod, doživljela je čak 105 godina, ali nikad nije bila sretna.
Autor: Marko Marulić
Bilješka o piscu
Marko Marulić rođen je u Splitu, 18. kolovoza 1450. godine u splitskoj plemićkoj obitelji. U Splitu je završio humanističku školu, a studirao je u Padovi. Bavio se odvjetništvom u Splitu i obavljao je sudačku službu. Bio je također aktivan u pomaganju hrvatskim knezovima koji su ratovali s Turcima. Povremeno je i putovao u Veneciju i Rim, a neko je vrijeme boravio i na Šolti. Marka Marulića nazivaju ocem hrvatske književnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar