ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Trojica u Trnju

Vrsta djela: Pustolovni roman za djecu
Mjesto radnje: zagrebačko naselje Trnje i naselje Dugave u izgradnji
Vrijeme radnje: ljetni praznici u vrijeme izgradnje naselja Dugave
Likovi: Hrvoje, Braco, Tut, Biba
Kratak sadržaj
Radnja započinje kada trojica mladića svoje ljetne praznike počnu provoditi u zabavi kod radničke barake, tijekom izgradnje naselja Dugave. Jedan od trojice prijatelja, Hrvoje, nestaje nakon što ide u Trnje nahraniti bakinog psa, a zatim Braco i Tut, te Hrvojev otac odlaze u potragu za njim.
Konačno su na bakinoj kući u Trnju ugledali znak koji je Hrvoje uvijek crtao. Dječaci su odmah znali da im Hrvoje želi nešto poručiti. Našli su ključ bakine kuće i ušli unutra. Ugledali su poruku i crtež brkatog muškarca s tetovažom zmije i postalo im je jasno zašto se Hrvoje krije, bio je svjedok pljačke banke.
Dječaci su primijetili čovjeka kojeg je opisao Hrvoje i počinje potjera. Neznanac im je uspio umaknuti i oni se vratiše kući. Sutradan su se uputili u napuštenu baraku. U baraci pronalaze tajnu prostoriju gdje nalaze i novac. Pojavljuje se i Hrvoje i susjed Cvik koji je sudjelovao u pljački, a Cvik i brkati čovjek svežu Hrvoja, Tuta i Bracu. No dolazi policija koju su dječaci pozvali i dječaci postaju heroji.
Autor: Pavao Pavličić
Bilješke o piscu:
Pavao Pavličić rođen je u Vukovaru 1946. godine. Piše romane, eseje i scenarije.
Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje i danas radi kao sveučilišni profesor. Jedan je od najpoznatijih hrvatskih pisaca kriminalističkih romana, a istaknuti je pisac romana za djecu i mladež.
Značajna su mu djela: “Plava ruža”, “Umjetni orao”, “Dunav”, Vukovarske razglednice”, “Trojica u Trnju”, “Zeleni tigar”, “Koraljna vrata” i “Pokora”.

Nema komentara:

Objavi komentar