subota, 1. lipnja 2013.

Charlie i tvornica čokolade

Vrsta djela: dječji roman
Vrijeme radnje: neodređeno
Mjesto radnje: neodređeno kao i vrijeme radnje, opisuju se realistični i fantastični elementi.
Likovi: Charlie Bucket, djedica Joe, gospođa i gospodin Bucket, August Gloop, Veruca Salt, Violeta Beauregarde, Mike Telkač, Willy Wonka, Oompa Loompasi.
Kratak sadržaj
Charlie Bucket je živio siromašno sa svojim roditeljima i dvije bake i dva djeda. Bili su jako siromašni, u kućanstvu je zarađivao samo otac koji je dobio otkaz u tvornici zubne paste pa je kako bi preživio čistio snijeg po ulicama.
Blizu Charieve kuće nalazila se tvornica čokolade Willya Wonke. On je bio tajanstveni poduzetnik koji je otpustio sve svoje radnike jer su krali recepte i davali ih konkurentskim tvrtkama. Nakon mnogo godina Wonka je ponovno otvorio vrata svoje tvornice i u prodaju putio 5 čokoladica u kojima se nalazi zlatna kartica za ulazak u tvornicu.
Charlie je samo jednom godišnje dobivao čokoladicu, i u toj koju je dobio se njije nalazila zlatna kartica. Ipak je jednog dana, vračavši se iz škole našao 50 penija i kupio još jednu čokoladicu, u njoj je ipak bila zlatna kartica.
Petoro sretne djece, uključujući Charliea i njegovog djeda su bili pozvani u tvornicu. Sa Charliem su tvornicu razgledavali i četvoro ostalih mališana koji su uglavnom bili razmaženi. Jedan se samo prežderavao čokoladom, druga je djevojčica je bila pohlepna za žvakačama, treća je bila samo razmažena, a četvrti je dječak bio opsjednut sa televizijom.
Tijekom razgledavanja tvornice ostali su kandidati otpali, ostali su jedino Charlie i njegov djed. Wonka im je na kraju otkrio tajnu, oni će postati nasljednici cijele tvornice. Tako se cijela obitelj preselila u toplu tvornicu čokolade.
Bilješka o piscu
Roald Dahl poznati je britanski književnik koji je svoju veliku popularnost stekao svojim brojnim djelima, koji su uvelike ostavili utjecaj na mnoge. Rođen je 1916. godine u Walesu. Kao mladić svoju je radnu karijeru započeo u jednoj naftnoj kompaniji u Africi, a za vrijeme II. svjetskog rata bio je dobrovoljac u zrakoplovstvu.
Kada je velik dio svog vremena provodio aktivno kao vojnik. Od značajnijih djela izdvajamo Charlie i tvornica čokolade, Vještice i Matilda. Umro je 23. studenog 1990. godine.

2 komentara: