subota, 1. lipnja 2013.

Branka

Kratak sadržaj
Mlada djevojka Branka imala je težak život, otac joj je bio trgovac, ali je prokockao cijelo imanje i poginuo u američkom građanskom ratu. Majka joj je umrla, pa ju je odgojila baka.
Jednom se u razgovor između Branke i njene prijateljice uključio mladi gospodin Marić. Nakon kraćeg razmišljanja odbila ga je. Marić je otišao. Branka je i dalje slala molbe za učiteljsko mjesto, ali ga nije mogla dobiti. Za to vrijeme Marić je sve više želio imati Branku. On je također bio učitelj, ali je prezirao to zvanje pa je postao činovnik i špijun. Sve mu je polazilo za rukom osim osvojiti Branku. Zato je svom snagom radio da Branka ne dobije mjesto učiteljice koje je silno željela. Lagao je ljudima da je Branka zla.
Herminin otac je pomogao Branki da dobije mjesto učiteljice u Jalševu. Marić nije mogao vjerovati kada je saznao da je Branka u Jalševu. U lipnju je Brankina baka došla u Jalševo. Branka je odmah napisala pismo Hermini o tome kako se njezina baka snalazi u Jalševu, o početku školske godine i o mnogim drugim stvarima.
Iz jednog razgovora sa župnikom grof Belizar je poželio upoznati Branku. Župnik je jednom primio pismo upućeno na Branku. U pismu je bio poziv da bude učiteljica u Zagrebu, ali je to Branka odbila. Na nagovor župnika, Branka je pristala na prosidbu i udala se za grofa Belizara.
Vrijeme radnje: druga polovica 19. stoljeća
Mjesto radnje: Zagreb, Jalševo
Glavni lik: djevojka Branka, citat: “Ne mislim da joj je više od sedamnaest godina bilo; po jedrini, po licu bi možda tkogod rekao da je starija, ali čovjek se pri takvu računu lako prevari. Ne bijaše to, kako pjesnici vele, tanahan, nježan cvijetak, kao što su obično gradske kćeri. I Branka bijaše gradsko čedo, ali nipošto bljedolik, drhtav stvor, pun migrene i fantastičnih sanja, već djevica krepka, jedra i rumena, glatke crne kose i osobito sjajnih, vrlo pametnih očiju.”
Autor: August Šenoa
Bilješka o piscu
August Šenoa rođen je 14. studenog 1838. u Zagreb. Od oca Vjekoslav i majke Terezije (rođ. Rabač). Njegova obitelj bila je germanizirana, češko-slovačkog podrijetla. Otac mu je bio Čeh, a majka Slovakinja. Već je kod kuće stekao ljubav prema umjetnosti jer je njegov otac volio posjećivati koncerte i kazališta, a njegova je majka obožavala književnost. Njegov prvi roman  Zlatarovo zlatoobjavljen je 1871. godine. 1873. postao je gradski senator i zbog toga napušta kazalište. Uređivao je i vodeći hrvatski književni časopis Vijenac. Svoje djelo Branka, napisao je 1881. godine, a u njemu je obrađivao teme iz svakodnevnog života.

Nema komentara:

Objavi komentar