subota, 1. lipnja 2013.

Skup

Vrsta djela: Drama (komedija), inspirirana Platonovim djelo. Komedija je sačuvana, ali nema napisan kraj.
Vrijeme radnje: sredina 16. stoljeća
Mjesto radnje: Dubrovnik
Likovi: Skup (stari škrtac), Adrijana (kćerka), Kamilo, sluga Munua, Zlatni Kum, Dživa, služavka Gruba
Kratak sadržaj
Skup je stari škrtac koji na početku djela nađe posudu sa blagom. Ima jednu kćer, Adrijanu, djevoku koja je zrela za udaju, no Skup ne želi za nju dati miraz.
Skup živi siromašno, bez obzira na bogatstvo koje je pronašao, bez hrane i bez odjeće. Pod velikim je pritiskom i stalno misli kako ga netko uhodi da mu ukrade blago.
U Adrijanu je zaljubljen mladić Kamilo, no njegova majka mu brani da se vjenča sa Adrijanom jer neće dobiti miraz. Bez miraza ju pristaje oženiti Kamilov ujak Zlatni Kum, zbog bojazni da bi mu ujak mogao uzeti djevojku, kamilo na nagovor sluge Munua, glumi smrtnu bolest. Prije samog vjenčanja, starac Skup, skriva svoje blago u u jedan grob u crkvi. Blago je sakrio kako ljudi oko njega ne bi mislili da je on zapravo bogat i da ne želi dati miraz za Adrijanu. No, nije prošao neopaženo, budući da ga je Munilo pratio i uzeo skriveno blago. Munilo je zaljubljen u sluškinju Grubu, no neposredno prije vjenčanja nju mu otima Zlatni Kum, koji je odustao od Adrijane jer je shvati kakav je Skup čovjek.
Shvativši kako mu nema blaga, Skup kreće u potragu, u tom trenu mu pristupa Kamilo koji mu govori kako se zaručio sa Adrijanom i kako je njegovo blago (misleći na njegovu kćer) sada njegovo. Skup sve krivo shvaća i optužuje Kamila za krađu. Kamilov prijatelj Pjeruc otkriva kako je za krađu blaga zapravo kriv Munua i njega dovodi pred Skupa, Kamila, Dživu i Zlatnog Kuma.
Ovdje završava sačuvani dio drame, tako da se završetak može samo nagađati. Pretpostavlja se da je došlo do sretnog završetka i da je svatko dobio što je htio. Držić se u drami malo koristi monolozima, u jeziku koristi talijanizme i latinizme.
Bilješka o piscu
Marin Držić rođen je u Dubrovniku, 1508. godine. Bio je svećenički pripravnik, a u veljači 1538. godine izabran je za orguljaša u dubrovačkoj katedrali, te nekoliko mjeseci poslije Vijeće umoljenih dodjelilo mu novčanu potporu. 1548. Pomet družina izvela je njegovu komediju Pomet. Umro je u Veneciji, 2. svibnja 1567. godine i pokopan je u crkvi sv. Ivana i sv. Pavla.

Nema komentara:

Objavi komentar