subota, 1. lipnja 2013.

Gospođa (Madam) Bovary

Naslov djela: Gospođa Bovary
Vrsta djela: roman
Kratak sadržaj
U Emmu Rouault zaljubio  se seoski liječnik iz obližnjeg mjesta, udovac Charles Bovary, koji je došao izliječiti nogu njena oca i zaprosi je.
Emma, koja se u selu samo dosađivala, sanjarila je o braku zamišljajući da je čeka sreća, smirenje, ljubav i blaženstvo. Mislila je da ga ljubi, ali se ubrzo stade dosađivati.
Charles je nju iskreno volio mislio je da i ona njega voli. Međutim, ona je počela sanjariti o putovanjima, pustolovinama, i sve se više odvajala od muža.
Najprije se zaljubila u mladog Leona s kojim je održavala platonsku vezu. Leon kasnije odlazi u Pariz, a Emma nalazi drugog ljubavnika, Rodolpha, s kojim doživljava svoj prvi pad, te doživi slom živaca.
Napokon, ne može naći izlaz iz svega, ispija otrov i tako umire.
Glavni likovi: Emma Bovary
Opis Emme Bovary
“Njen vrat se dizao iz bijela, posuvraćenog okovratnika. Dvije crne pole njene kose, koje su izgledale kao da je svaka od jednog komada, toliko su bile glatke, bile su po sredini glave razdvojene tankim razdjeljkom, koji se lako spuštao po krivini lubanje; i ostavljajući jedva vidljive ušne rese, one su se, s valovitim povijanjem prema sljepoočnicama, sastavljale pozadi u veliku pundžu, što je naš seoski ljekar opazio prvi put u svom životu. Jagodice su joj bile rumene. Nosila je kao muškarac koštani lornjon, provučen između dva dugmeta na bluzi.”
Mjesto radnje: gradić Jefferson
Autor djela: Gustave Flaubert
Bilješka o autoru
Gustave Flaubert rodio se u Rouenu 12. prosinca 1821. Pisati je počeo već kao dječak, sa deset godina.
Prvo djelo bilo mu je Iskušenje Sv. Antuna, pjesničko filozofska rapsodija u kojem je za glavnog junaka pustinjaka sv. Antuna najvjerojatnije bio inspiriran događajem iz djetinjstva.
Njegovo najznačajnije djelo bilo je Gospođa Bovary. Umro je na obiteljskom posjedu u Croissetu nedaleko od rodnoga grada, 8. svibnja 1880.

Nema komentara:

Objavi komentar