subota, 1. lipnja 2013.

Krik i bijes

Vrsta djela: roman
Vrijeme radnje: 20. stoljeće
Mjesto radnje: gradić Jefferson
Likovi: Bakitin, Caddy, Herbert Head, Dalton Ames, Quentina, Jason, majka i Disley.
Kratak sadržaj
Sukladno svim Faulknerovim romanima, ni ovaj nije jako optimističan. Opisuje se svijet koji je moralno, intelektualno i emocionalno u raspadu. Glavnim likovima u romanu pisac pokušava oslikati cjelokupnu sliku društva u 20. stoljeću.
U romanu se opisuje propadanje stare aristokratske obitelji. Otac koji je za života bio odvjetnik, umire od kroničnog alkoholizma. Prije negoli je umro, upropastio je svoje imanje i ostavio za sobom nesretnu obitelj i služavku koji su se trebali snaći kako znaju.
Kroz cijeli roman provlači se jedno teško vrijeme, djeca od Bakitina su odrasla bez puno ljubavi i pažnje. Njihova je majka bila nesposobna dati ljubav jer ni ona kad je bila mala nije dobila pažnje od svoje obitelji.
Djeca su opisana kao karakteri u kojima prevladavaju negativne crte osobnosti. Kćer Caddy je opisana kao tinejdžerka koja ostaje trudna no ubrzo nakon toga suprug ju ostavlja kada sazna da dijete nije njegovo.
Druga kćer Quentina također nije pozitivna, njen život je upropašten i veoma sličan životu njene majke. Srednji sin se zove Jason koji je karakterno najgori. Užasno je egocentričan, općenito mrzi sve žene na svijetu osim svoje sestre od koje pokušava na neki način dobiti ljubav.
Zadnje dijete je najmlađi sin Benji koji ima 33 godine ali je zaostao i na mentalnoj je razini trogodišnjaka. Jedini pozitivni lik u cijelom romanu je sluškinja Disley koja se za razliku od njihovih roditelja, jedina brine za djecu. Bez obzira na njene pokušaje, Disley je svjesna kako se obitelj raspada. Svaki lik u ovom romanu nije definiran do kraja i svaki ima neku negativnu karakteristiku.
Bilješka o piscu
William Faulkner rodio se 25. rujna 1897. godine u mjestašcu New Albany u saveznoj državi Mississippi, kao praunuk Williama Cuthberta Faulknera, trgovca koji je u povijest književnosti ušao svojim romanom Bijela ruža Memphisa.
Sa pet godina seli se sa obitelji u gradić Oxford, u istoj državi. Kratko je sudjelovao u 1. svjetskom ratu, kao zrakoplovac u Kanadskim dobrovoljcima. Poslije rata seli se u New Orleans, gdje se druži sa Sherwoodom Andersonom, koji je imao značajan utjecaj na njegovo stvaralaštvo.
Za to vrijeme je napisao nekoliko pjesama i crtica o New Orleansu, a sredinom 20-ih godina vraća se u Oxford, gdje se ženi, kupuje farmu i ostatak život provodi kao farmer, kojemu je pisanje hobi. Umro je 6. srpnja 1962. Prvi roman, “Vojnikova plaća”, objavio je 1926., i tipično je djelo predstavnika “izgubljene generacije” (Hemingway, Dos Passos, Fitzgerald).
Pravi proboj napravio je tek s romanom “Buka i bijes” (1929.), koji je bio revolucionaran u povijesti romana. Ostala poznatija djela su mu romani: “Dok ležah na samrti”, “Svetilište”, “Svjetlo u kolovozu”, “Abšalome, sine moj”; zbirka pripovijedaka: “Ovih 13 drama”, “Rekvijem za opaticu” Godine 1950 Faulkner je dobio Nobelovu nagradu – nakon brojnih američkih književnih nagrada, konačno priznanje njegove vrijednosti.

Nema komentara:

Objavi komentar