subota, 1. lipnja 2013.

Ulica predaka

Vrsta djela: roman
Mjesto radnje: Zagreb, Split
Vrijeme radnje: Prije i za vrijeme drugog svjetskog rata.
Kratak sadržaj
Tajana živi u gradu s mamom i drugim ocem. Njena majka udala se nakon rođenja Tajane i nikada je nije zavoljela. Osjećala je djevojčicu kao teret i zapreku ljepšem životu. Njen suprug također ne voli djevojčicu i često napada njenu majku. Sve te svađe Tajana sluša i osjeća se nesretna.
Malo svjetlosti u život joj dolazi sa dolaskom majčine sestre. Tetica je usidjelica, ružnija od njene majke, ali dobrog srca. Majka i novi otac se ružno, sa vrijeđanjem i udarcima, odnose prema tetici, pa Tajana premda u početku dobra prema tetici, shvati da je lakše biti zločest.
Tajana je osamljena, uplašena, željna nježnosti i ljubavi. Spas traži u mašti i bijegu od obaveza. Približava se rat i Tajana ne shvaća strah odraslih. Promjene u Tajaninoj okolini su stalne i užasne. Rat nemilosrdno mijenja ljude i njihovo ponašanje.
Uskoro Tajana primijeti da se majka udebljala, ali ne od hrane već zato jer je trudna. Jedne noći, pod uzbunom, majka je rodila sina. Poslije rata Tajana upoznaje svog pravog oca. Odjednom, Tajana se osjeti cijelom, odraslom i uništava svojeg medvjeda. Tako se oprostila od svog djetinjstva i svoje mašte.
Autor: Sunčana Škrinjarić
Bilješka o piscu
Sunčana Škrinjarić rodila se 1931. g. u Zagrebu. Već sa 9 godina je napisala prvu pjesmu.
Djela: Kaktus bajke, Ljeto u modrom kaputu, Dva smijeha, Noć s vodenjakom, itd. Piše za novine, radi u akciji Dječjeg i obrazovnog programa i Zavodu za statistiku.
Osim knjiga piše i radio drame za djecu i odrasle, kao i igrokaze za kazalište lutaka.

Nema komentara:

Objavi komentar