subota, 1. lipnja 2013.

GROZDANIN KIKOT


Lektira: Grozdanin kikot

Autor: Hamza Humo

O Autoru: Hamza Humo rođen je u Mostaru gdje je učio mekteb, osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu, Beču i Beogradu je studirao historiju umjetnosti. Prvim književnim radovima javlja se 1919 godine zbirkom pjesama "Jutarnji život". Dugo je radio kao novinar, uređivao je listove Zabavnik, Gajret i Novo doba. Bio je urednik Radio Sarajeva i direktor Umjetničke galerije. Živio je od 1895 do 1970.

Vrsta književnog djela: roman

Struktura književnog djela: 44 poglavlja

Književni pravac: Ekspresionizam (Ekspresionizam je pravac suprotan impresionizmu. Ne osvrće prirodu i izvanjske dojmove nego apstraktno prikazuje unutrašnje življanje, koje je često strastveno, mistično i religiozno. Ekspreszionizam se prvi put javio u Francuskoj  a najsnažnije je djelovao u Njemačkoj. U književnosti je kratko trajao.)

Likovi: Grozdana i Grozdan, Ozren, Svrzimantija, Galama, deda Skemba, Grlica, Ivanka, Juro, Leko, narod, Mati, Minda..

Tema: Ozrenovo ljeto u selu

Kratak sadržaj: Glavni lik romana je Ozren. Na početku ljeta se vraća u selo gdje upoznava milu i surovu stranu života. Radnja je ispretletana između Ozrena, Grlice i Ivanke te Grozdana i Grozdane. Za Ozrena Grlica predstavlja pravu, istinsku ljubav dok mu je Ivanka samo predmet zadovoljstva i avanture. Grozdana i Grozdan su ljubavnici koji su živjeli u tom selu u vijeku prije Ozrena. Roman nema posebno složenu radnju. U prvom dijelu romana opisuje se pejzaž sela, u drugom dijelu se opisuje život u selu uz pejzaž. Na kraju romana Ozren se vraća tužan u grad. Svrzimantija se ubija a Grlica skače sa litice.

Analiza likova:
-Ozren: Na početku ljeta se vraća u selo gdje doživljava ljubavne strasti prema Ivanki i Grlici. U romanu se često opisuju ljubavni odnosi sa njima. Dolazi u selo sretan, a odlazi tužan. Jedno ljeto ga je učinilo odraslim čovjekom. Sazrio je za par mjeseci i otkrio dobre i loše strane života.

-Grlica: Predstavlja Ozrenovu istinsku ljubav. Opisana je kao djevojka umilatog glasa, bijelih i sitnih grudi. Na početku je bila veoma stidljiva. Zavoljela je Ozrena, često mu je pjevala. Završava tragično, nakon što biva silovana skrenula je s uma i skočila sa litice.

-Ivanka: Kćerka starog vodeničara Matiše. Za Ozrena je bila avantura. Ozren je često išao kod nje noću. Citat: "Ivanka, noć je hladna, da te ogrlim. Zaćutala si kao popac i sva drhtiš od mog milovanja. O, Ivanka!"

-Svrzimantija: Ozrenov prijatelj. Znavali su provoditi po čitave noći čuvajući imanje. Svrzimantija mu je često davao savjete i pričao o svojoj mladosti. Na kraju izvšava samoubistvo te ostavlja oproštajno pismo za Ozrena. Tu noć kada je Svrzimantija izvršio samoubstvo Ozren je imao noćnu moru. Upravo to je sanjao.

-Grozdan i Grozdana: Legende u selu. Živjeli su u prošlom vremenu ali se njihova ljubav još prepričava. Ozren je znavao često pričati Grlici o njima a ona ga je pažljivo slušala.

Nema komentara:

Objavi komentar