subota, 1. lipnja 2013.

Mećava

Vrsta djela: drama
Vrijeme radnje: 1920. do 1930. godina
Mjesto radnje: Ličko planinsko selo oko Lovinca
Likovi: Maša, Jole, Manda, Ivan, Perelja Zdunić
Kratak sadržaj
Drama započinje kada dvadesetdvogodišnja Manda donosi rakiju svom ocu Joletu. Jole je povratnik iz Amerike koji se dva puta vraćao u tu daleku zemlju. Prvi put je zaradio veliko bogatstvo, no pri povratku zadesila ga je nesreća. Srušilo se drvo i ubilo njegovog sina Makicu.
Kada se drugi put vratio iz Amerike nije donio puno novaca, propio se i vratio kako bolestan čovjek, izmučen teškim radom u američkim rudnicima. Maša je već od petnaeste godine bila zaručena za Ivana, sina Joletovog prijatelja.
Kako je on bio u Americi zaruke su se odužile. Jednoga je dana Maša nedaleko od svoje kuće spasila jednog mladića Perelju Zdunića kojeg su napali vukovi. Zaljubila se u njega na prvi pogled a ljubav je bila jača i od patrijahalnih običaja i od straha prema ocu.
Nedugo zatim Maša je priznala svojoj majci Mandi kako se potajice viđa sa Pereljom, no u to vrijeme stiže vijest kako se Ivan vraća iz Amerike. Kada je Perelja saznao da će se Maša ipak udati za Ivana otišao je u Slavoniju raditi.
Ubrzo nakon vjenčanja Ivan je shvatio kako Maša ne nosi njegovo dijete i ostavio ju je samu, a otac ju je izbacio van iz kuće. Malog sinčića Maša je rodila u štali za vrijeme mećave, a kada ga je pokazala ocu on se nad njim smilovao. Nedugo zatim Perelja se vraća iz Slavonije kako bi živio sa svojim sinom i Mašom.
Bilješka o piscu
Pero Budak rodio se 21. lipnja 1917. godine u Trebinju, u velikoj obitelji koja se dosta često selila. Tako da mu promjena mjesta stanovanja nije bila strana. Što se tiče školovanja u Zagrebu je završio gimnaziju nakon čega je krenuo studirati medicinu.
Međutim ubrzo napušta studij medicine i završava kazališnu akademiju. Glumio je u prvom hrvatskom igranom filmu u Vatroslavu Lisinskom. Dobio je brojne nagrade i priznanja za svoj rad, a među najpoznatijim djelima su mu “Mećava”, “Potez kistom”, “Proljeće bez ljeta”, “Na trnju i kamenu” i ostalo. Umro je 4. prosinca 2008. godine u Zagrebu.

Nema komentara:

Objavi komentar