subota, 1. lipnja 2013.

Duh u močvari

Vrsta djela: dječji kriminalistički roman
Vrijeme radnje: zima
Mjesto radnje: Kopačevo i Kopački rit
Likovi: Miron i Melita (poznati iz njegovih trilogija Ljubičasti plane, Bakreni Petar i Izum profesora Leopolda), Eukaliptus (Liptus – Varga Zoltan), predsjednik lovačkog društva Vučević, Bakalar, Slanina, Aranka i krivolovac Levay.
Kratak Glavni junaci odlaze u Kopački rit, usred zime, i tamo se upoznaju sa velikom životinjskom i biljnom raznolikošću. Roman je prepun poučnih prirodoslovnih činjenica, od načina na koji se ptice gnijezde i zadržavaju.. Autor time pokušava upozoriti na ugroženost prirode u današnje vrijeme. Djeca pomažu prehranjivati životinje tijekom oštre zime, te dijele letke o zaštiti životinja. Za vrijeme njihova boravka tamo počinju kružiti priče o pojavi duha. Miron i Liptus su jednog dana dok su hranili životinje našli na čahure puške, srnjaka i dugme, odmah su pohitali do Vučevića, predsjednika lovačkog saveza. Roman je pisan po principu da se djeca u družini uvijek pomažu, a svojom radoznalošću i rješavaju zločin. Njih dvojica su krenuli u potragu i u jednoj zemunici našli lovokradice koje su zaključali u zemunici. Dok su se vratili sa predsjednikom lovačkog saveza, lovokradice su bile pobjegle.
Zločin se otkriva na kraju kada dječaci shvate da jednom lovcu Levayu na jednom rukavu nedostaje dugme. Predsjednik lovačkog saveza djeci dodjeljuje nagradu s kojima su se vratili kući. Pripovijedni jezik romana je vrlo lak za čitanje. Jezikom je okarakterizirao likove, tako dječaci koriste puno žargona, Melita priča u umanjenicama, dok Mađar Jozsef Varga koristi krive padeže u razgovoru. Prema ovom romanu, 2006. godine snimljen je i film Duh u močvari, redatelja Branka Ištvančića.
Bilješka o piscu
Ante Gardaš rođen je 1938. godine u blizini Dervente, a umire 2004. godine u Osijeku. Njegov se opus sastoji od romana, bajki, priča, igrokaza i pjesama. Među njegova najpoznatija djela ubrajaju se:Postelja gospođe JeleneLjubičasti planetDuh u močvariZvijezda 
u traviMiron na tragu svetog Grala

Nema komentara:

Objavi komentar