subota, 1. lipnja 2013.

Čarobnjak iz Oza

Djevojčica Dorothy živjela je  kod tete Eme i strica Henryja. Živjeli su usred divlje sasušene prerije u maloj kućici. Teta i stric bili su dobri ljudi, ali nikada se nisu smijali,a Dorothy je bila vrlo vesela djevojčica. Imala je i psa Tota s kojim se igrala cijele dane. Jednoga dana tokom igre snažan vjetar je podigao trošnu kućicu i Dorothy zajedno s njom. Ona se navikla na njihanje i zaspala i probudila se kada je kućca tresnula o pod.
Pogledavši oko sebe djevojčica je zaključila kako nisu više u Kanzasu. Sivilo je nestalo i sve je bilo pubo bujnog bilja i raslinja. Iznenadila se vidjevši da pred njom stoji četvero luckasto odjevenih ljudi. Bili su odrasli kako se činilo ali jedva njene visine. Obavijestili su je da je ubila Zlu vješticu od Istoka i ona je vidjela kako ispod kućice vire noge obuvene u srebrne cipelice. Oni su je dubokim naklonom pozdravili i poželjeli joj dobrodišlicu u zemlju Žvakača.
Tamo priasutna starica zvala se Vještica od Sjevera i bila je dobra. Ispričala je djevojci kako  su u zemlji Oz dobre vještice one sa Sjevera i Juga, dok su one sa Istoka i Zapada zle. Ta je zemlja vrlo daleko od stvarnog svijeta i zato ovdje još postoje čarobnjaci i vještice. Dorothy nikad prije nije čula za čarobnjaka iz Oza koji je bio najmočniji od svih i živio je u Smaragdnom gradu.
Dorothy se željela vratiti u Kanzas, ali Vještica od Sjevera nije joj znala pomoći. Vještičin čarobni šešir  dao je ipak rješenje. Dorothy je morala poći do velikog čarobnjaka Oza. Vještica joj je također naložila neka obuče srebrne cipelice koje imaju magičnu moć i poljubila je u čelo. To je ostao sjajni trag koji je sve upozoravao da se nalazi pod zaštitom Vještice od Sjevera.
Jedine upute koje je morala slijediti bile su da ostane na cesti od žutih opeka. Svi Žvakači koje je sretala pozdravljali su svoju osoloboditeljicu. Provela je noć kod stanovnika ove zemlje Boqa. On je bio ovjeren kako je velika čarobnica jer je imala bijelu haljinu a to je vještičja boja. Kada je sljedeću i dan nastavila put srela je svog prvog suputnikla. To je bio strašilo, koji ju je dozvao sa kolca i ona mu je pomogla da siđe dolje jer mu je takav život već dosadio.
Ispričao joj je kako je tužan jer nema mozak i ponadao se da će čarobnjak iz Oza pomoći i njemu. Došli su do šume u kojoj su proveli noć. Dorothy je spavala a strašilo, kako je bilo od slame, nije trebalo ni san ni hranu. U šumi su začuli jauk i ugledali ukočenog čovjeka sa sjekirom. Zvao se Limeni Drvosjeća i molio ih je da ga malo podmažu kako bi se mogao kretati. Nakon što su mu Strašilo i Dorothy ispričali svoju priču, Limeni drvosječa je priznao kako je ostao bez srca zbog zle Vještice od Istoka i odlučio je poći s njima na put.
Na putu im se odjednom ispriječio lav i svi su se prepali, no Dorothy, iako uplašena snažno je pljusnula i izgrdila lava. Odjednom nije bio tako strašan. On je bio plašljivi Lav. Priznao je kroz plač kako je on zapravo nema hrabrosti i kako je to osobina koju želi posjedovati najviše na svijetu. I on se pridružio društvu koje je krenulo u Smaragdni grad. Put je bio opasan i pun prepreka i pokazalo se kako Strašilo nije glupo, Drvosjeća bezosjećajan, ni Lav plašljiv. Lav ih je prenio na drugu stranu rova, Strašilo se dosjetilo kako preći provaliju.
Drvosjeća ja posjekao deblo i krenuli su preko kada us ih napali kali-dahi. Društvo je pobjeglo na drugu stranu i Limeni Drvosjeća posjekao je deblo kako bi svi oni propali u provaliju. Naišli su i na rijeku. Drvosječa je izgradio splav, ali nesretno Strašilo ostaloje visjeti na motci usred rijeke. Lav je izvukao sve ostale, a roda je prenjela strašilo na obalu.
Staza od žutih opka nalazila se odmah iza polja makova, ali njihov miris uspavljivao je svakoga tko prođe. Dorothy i Lav su zaspali a Strašilu i Drvosječi nije naškodio. Uspjeli su izvuči djevojku ali Lav je bio pretežak  pa im je pomogla Kraljica poljskih miševa koju je Drvosječa jednom spasio od divlje mačke.
Nastavili su dalje prema Smaragdnom Gradu i prenoćili u jednoj od zelenih kučica prije no što su došli do zidina. Rečeno im je da neće lako doći do čarobnjaka iz Oza jer on  ne želi nikoga vidjeti. Stigli su do zidina i pozvonili i otvorio im je čuvar gradskih vrata. Začudio se kako je netko nakon toliko godina došao posjetiti čarobnjaka.  Morali su staviti naočale kako ih nebi zaslijepilo blještavilo Smaragdnog Grada. Sve je u gradu bilo zeleno, pa čak i koža njegovih stanovnika.
Usred grada nalazila se Ozova palača. Lijepu su ugošćeni i prvoga dana Oz se ukazao Dorothy u oblku velike glave bez tijela i saslušao njenu priču. Odlučio joj je pomoći ako ubije zlu Vjkešticu sa Zapada. Od svih je zatražio isto svaki naredni dan i svakome se ukazao u drugačijem obličju. Strašilu u obliku prekrasne žene, Drvosječi u obličju najstrašnije zvijeri, a Lavu kao plamena kugla.
Stražar im je rekao da ne moraju tražiti vješticu već će ona pronaći njih čim uđu u njenu zemlju. Iako je imala samo jedno oko ipak je oštrim vidom odmah spazila društvance koje je krenulo prema njoj i poslala čopor vukova da ih rastrga. Drvosječa je dotukao vukove, a bijesna vještica zatim šalje vrane. Strašilo je spasio prijatelje zavrnuvši vratom svim vranama. Zatim je, gubeći strpljenje, poslala roj crnih pčela. Svi osim Drvosjeće sakrili su se ispod slame od Strašila, a pčele su na limenom tijelu Drvosječe polomile sve žalce.
Vještičji podanici zvali su se Palčići i sada je poslala njih da joj dovedu pridošlice, no lav ih je prepao i otjerao svojom strašnom rikom. Vještica nije više imala izbora i izvadila je ono što će biti posljednja šansa za uspjeh. Zlatna kapa optočena dijamantima daje moć onome tko je ima da tri puta u pomoć pozove krilate majnmune. Prvi put ih je pozvala kako bi porobila Palčiće, drugi puta kakao bi Oza istjerala sa Zapadne zemlje, a sada im je naredila da joj dovedu strance.
Limenog Drvosječu su bacili na stijene, Strašilu izvukli slamu i bacili ga s odjećom na drvo. Lava su privezali i bacili u dvorište opasano visokom ogradom. No, vidjevši znak koji je ostao na djevojčinom čelu nakon što ju je dobra vještica poljubila, nježno su je donjeli zloj Vještici od Zapada. Vještica je znala da je snaga Dobra mnogo jača od snage Zla i da će ovdje moći pobjediti samo ako bude lukava. Naložila je Dorothy da obavlja razne poslove, a Lava željela upregnuti u kočiju.
Vještica se željela domoći močnih srebrnih cipelica i jednoga dana je u kuhinju postavila nevidljivu šipku. Kada se Dotrothy udarila i spotaknula jedna cipšelica je odletjela i zla ju je Vještica brzo dograbila. Nesvijesna jedine stvari koje se  Vještica boji, u borbi da vrati cipelicu, Dorothy ju je polila vodom. Vještica se počekla topiti i uskoro je od nje ostala samo smeđa lokvica. Dorothy je odmah oslobodila Lava i Palčiće. Žuti Palčići su joj u znak zahvalnosti pomogli spasiti Drvosječui i Strašilo.
Nekoliko dana su ostali u Žutom dvorcu, ali stiglo je vrijeme da se vrate do Oza kako bi ispunio svoj dio pogodbe. Palčići, žalosni zbonj njihova odlaska, sve su ih nagradili vbrijednim darovima a Drvosječu zamolili da se vrati i bude njihov kralj. Dorothy je odlučila ponjeti zlatni šešir jer joj se sviđao i nije bila svijesna koliko je močan. Krenuli su prema Ozu samo sa saznanjem da moraju na istok, ali nekoliko dana nakon toga bili su izgubljeni i pozvali u pomoć Kraljicu poljskih miševa.
Kraljica je objasnila Dorothy moć Zlatne kape i ona je pozvala majmune da ih prenesu do Oza. Tokom leta kralj majmuna ispričao joj je priču u kojoj su on i drugi majmuni postali robovi onoga tko posjeduje kapu. Stigavši u dvorac ponovo dolaze do zidina i zeleni čuvatr gradskih vrata ih pušta unutra dajući im iznova zelene naočale. Oz je odbio izvršiti svoje obećanje kada je čuo da je zla vještica mrtva.
Svi su se naljutili i Lav je riknuo tako strašno da se Toto sakrio iza zastora. Zastor je pao i vidjeli su starca, čelavog i naboranog. Drvosječa je ljut jurnuo prema njemu i starac se uplašio. Objasnio im je kako uopće nije čarobnjak i pokazao im sve trikova kojima im se ukazivao u raznim oblicima.
Ispričao im je priču kako je stigao balonom iz Ohia, blizu Kansasa. Ljudi su ga jednostavno proglasili čarobnjakom i on ih je zaposlio da izgrade Smaragdni Grad i palaču u kojoj sada živi. Sakrio se u nju jer se bojao vještica koje su imale stvarne moći, za razliku od njega. Kada je čuo kako je Dorothy nenamjerno ubila obje vještice bila ga je sram što ne može ispuniti svoj dio nagodbe.
Ipak, pokušao je ispraviti nepravdu. Strašilu je ispunio glavu mješavinom, slame, soli i pribadača i rekao mu da sada ima mozak. Drvosječi je izrezao rupu na prsima i stavio u njga srce u kojem se nalazila piljevina, a Lavu je dao zdjelicu u kojoj se nalazila tekučina koja je navodno bila hrabrost. Dorothy je predložio da izgrade balon i vrate se tako. Balon je već bio gotov i Dorothy se krenula ukrcati, kada su popucali konopci i balon je odletio. Čak joj ni leteći majmuni nisu mogli pomoći jer im je bilo zabranjeno napuštati ovaj svijet.
Majmuni su je uputili da ode kod Vještice s Juga koja bi možda mogla vratiti Dorothy kući. Drvosječa, Lav i Strašilo pošli su s njom jer je ona pomogla njima da dobiju svoju želju. Stigli su do neobične zemlje u kojoj je sve bilo od porculana, pa čak i stanovnici. Zatim ih je out odveo u močvarni krajolik posvuda zakrčen gustom travom. Naišli su na veliku skupiniu životinja koja je Lava zamolila za pomoć, jer se u njihovoj zemlji nalazilo divovsko čudovište nalik pauku. Lav je uhvatio čudovište na spavanju i lako ga svladao. Životinje su ga zamolile da bude njihov kralj, ali on je odlučio prvo pomoći Dorothy.
Napokon su nakon mnogo pustolovina dospjeli do vještice Glinde koje ja obećala Dorothy ispuniti želju ako joj da zlatnu kapu. Dorothy je to i učinila i Glinda je kapu iskoristila za dobro i vratila Strašilo u Smaragdni grad, Drvosječu u zemlju Palčića, a lava u šumu u kojoj će biti kralj. Glinda je odlučila vratiti kapu kralju majmuna kako više nikada ne bi trebali biti ničiji podanici.
Zatim je rekla djevojčici da se u Kansas mogla vratiti odmah. Samo je trebala tri puta lupiti petama u svojim srebrnim cipelicama i reći kamo želi poći. Dorothy je jako zavoljela prijatelje, koje je dobro upoznala tokom ovog putovanja, ali morala se vratiti teti i stricu. Uzela je Tota, lupnula petama i poželjela se vratiti u Kansas. uskoro je prenesena ispred nove kuće koju je stric izgradio nakon što je vjetar srušio staru. Djevojčica je potrčala do tete i zagrlila je. Svi su bili presretni da se napokon vratila.
Vrsta djela: moderna bajka (kako je naziva sam autor)
Mjesto radnje: Kansas, zemlja Oz
Likovi: Dorothy, plašljivi Lav, Strašilo, Limeni Drvosječa, čarobnjak iz Oza
Bilješka o piscu
Lyman Frank Baum amrički je pisac rođen 1856. podrijetlo mu je miješano njemačko, škotsko-irsko i englesko. Bio je sedmo od devetoro djece. U životu se bavio novinarstvom, dramom i pisanjem knjiga za djecu i mlade. 1900. objavio je knjigu koja ga je proslavila i postala jedna od najčitanijih knjiga za djecu. Radi se o djelu Čarobnjak iz Oza. Do danas je ova knjiga doživivjela prijevod na gotovo sve svijetske jezike i o čudesnoj zemlji Oz napisao je još 13 knjiga nakon ovog velikog hita.
Lyman Frank Baum umire 1919.  u Hollywoodu, ali nakon smrti njegova knjiga je ekranizirana u istoimeni film 1939. sa Judy Garland u glavnoj ulozi. Napisao je sveukupno 55 romana, 83 kratke priče, 200 pjesama. Mnogo puta je želio svoja djela postaviti na kazališne daske i ekran. Predvidio je u svojim radovima medije poput TVa, laptopa i bežičnog telefona.

Nema komentara:

Objavi komentar