ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Combray

Naslov djela: Combray
Vrsta djela: monološko-asocijativni roman
Kratak sadržaj
Tridesetogodišnji Junak nesaničar provodi svoje noći u obnavljanju uspomena, pa zahvaljujući u čaj namočenom kolačiću madeleme, i uspomenu na tetku Leonie i njenu sobu u Combrayu u kojoj mu je ona davala da kuša takav isti, počinje se sjećati obiteljske kuće i gradića.
Junak obožava majku i baku, voli umjetnost i želi postati piscem, posebno se divi književniku Bergotteu, te nikako ne može zaspati dok mu majka ne da poljubac za laku noć.
Šetnjama okolicom, on doživljava ljepotu prirode, romantične susrete i promatra sve stanovnike gradića. Jednom sasvim slučajno, prisustvuje ljubavnom sastanku između kćerke seoskog orguljaša Vinteuila i njene prijateljice.
Iako vjeruje da nema dara za pisanje, ipak opiše dojam koji su na njega učinili crkveni zvonici za vrijeme šetnje kočijom u okolicu Combray.
Combray je prvi dio prvog romana Put k Swannu iz ciklusa U potrazi za izgubljenim vremenom. Po obliku je roman memoara, jer se u njemu opisuje prošli život pisca.
Likovi: Junakmajka, baka, Charles Swann, Francoise
Autor: Marcel Proust
Bilješka o piscu
Marcel Proust jedan je od najvećih svjetskih pisaca. Pripadao je aristokratskoj obitelji, u djetinjstvu okružen ljubavlju i pažnjom.
Rođen je s nedostatkom imuniteta zbog čega je mnogo bolovao. Njegova najpoznatija djela: U traženju izgubljena vremena, Put k Swannu, U sjeni procvalih djevojaka, Vojvotkinja de Guermantes, Sodoma i Gomora, Zatočenica, Bjegunica i Pronađeno vrijeme.

Nema komentara:

Objavi komentar