ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Čvrsto drži joy-stick

Vrsta djela: realistični roman
Vrijeme radnje: oko 1993. godine
Mjesto radnje: bolnica
Likovi: Nino, Ninini roditelji, Jasna, Đurić
Kratak sadržaj
Nino je dječak koji ima dvanaest godina, živi sa svojim roditeljima i mlađim bratom Mirom, no ubrzo saznajemo kako Nino boluje od neke bolesti i mora biti hospitaliziran. U početku knjige se ne spominje o kojoj bi bolesti moglo biti riječ.
Kada su ga doveli u bolnicu, Nino je bio jako tužan što mora ostati, no ubrzo se sprijateljio s Filipom, Zagorcem, Medenim i Đorićem. Slijedećeg dana je upoznao Jasnu, petnaestogodišnju djevojčicu u koju se na prvi pogled zaljubio.
Dani su prolazili i u raznim igrama i zabavama, ali i sa prisutnošću simptoma bolesti. Nekada su Nini krvarili desni, nekada bi jako povraćao, no nije se znalo o kojoj je bolesti riječ. Jednog su dana dječaci čak pobjegli iz bolnice, a da ih nitko nije primijetio. Ninini su roditelji u bolnicu donijeli i kompjutor pa su svi dječaci igrali igrice.
Liječnici su ubrzo došli sa dijagnozom. Bolest su povezali sa nesrećom koja se dogodila 1986. godine u Černobilu, sumnjali su u leukemiju. Roditelji su se vidno uzbudili, dok Nino nije znao o čemu se točno radi.
Te iste godine, nakon Božića, Jasna je odjednom nestala, dječaci su mislili na najgore, no Nino je pronašao pismo u kojem mu objašnjava kako je na kućnoj njezi i da ne zna hoće li se vratiti. Čitatelj do kraja romana ne zna kako je završila Ninina borba s bolešću.
Bilješka o piscu
Josip Cvenić rođen je 1952. godine u Osijeku, gdje je završio srednju skolu. Za studiranje se odlučio otići u Sarajevo gdje je završio studij filozofije i sociologije. Neko je vrijeme radio kao profesor u gimnaziji da bi se nakon toga zaposlio kao urednik u Izdavačkom centru Radničkog sveučilišta u Osijeku. Godine 1990. izabran je za glavnog urednika časopisa za književnost i kulturu Revija. Danas radi kao tajnik i urednik u Matici hrvatskoj uOsijeku. Izdao je jednu zbirku pjesama, a među knjigama su mu najpoznatije Priča Heraklitovog kušača i druga pričanja, Blank i Lektira.

Nema komentara:

Objavi komentar